Čištění MacBooku - od obrazovky až po disk aneb jak vrátit MacBooku jeho dřívější slávu

   10/27/2022 13:09:57
Čištění MacBooku - od obrazovky až po disk aneb jak vrátit MacBooku jeho dřívější slávu

Parafrází přísloví "Ve zdravém těle zdravý duch" jsme napsali "s čistým MacBookem se lépe pracuje" (to se úplně nerýmuje, ale myslím, že je jasné, co jsme chtěli vyjádřit).

Čištění MacBooku je důležité, pro správné a pohodlné používání zařízení. Nemáme na mysli jen péči o samotný notebook zvenčí, ale také čištění systému v MacBooku. To vše můžete provést sami (a bezpečně) v pohodlí domova - tipy na čištění MacBooku najdete v následujícím textu.

Navíc (jednou za tři roky), abyste se chránili před:

  • zavěšení systému,
  • snížení výkonu,
  • hlasitému hluku ventilátoru (přehřívání notebooku),
  • a dokonce - poškození komponent,

nezapomeňte nechat notebook vyčistit profesionálním technikem.

Níže najdete doporučení a pokyny, jak čistit zařízení Apple (od nejmenších periferií až po iMac), a také několik tipů, jak vyčistit disk MacBooku.

Jak vyčistit svůj MacBook? Jak vyčistit displej MacBooku a další vnější součásti?

Produkty Apple jsou pevné a vyrobené z prvotřídních materiálů. To ale neznamená, že s nimi můžete dělat cokoli a stále vydrží. I to nejkvalitnější zařízení se časem porouchá, pokud mu nevěnujete náležitou péči a neudržujete ho správně.

Jak svůj MacBook čistit? Zde jsou hlavní zásady:

  • Než budete pokračovat, ujistěte se, že zařízení není připojeno k síti,
  • používejte pouze vodu nebo (pokud máte k dispozici) speciální čisticí prostředky (ne aerosoly, prostředky obsahující peroxid vodíku nebo aceton nebo prostředky, které vyžadují drhnutí),
  • nestříkejte/nelijte nic přímo na MacBook,
  • k čištění používejte měkké utěrky, které nepouštějí vlákna (toaletní papír, kuchyňská utěrka, ručník nejsou vhodnou volbou) - mohou se hodit utěrky z mikrovlákna.
  • netřete, ale ani neponořujte přístroj do ničeho (pokud se dovnitř dostane vlhkost/kapalina, budete jej muset opravit na vlastní náklady).

Velmi dobrým řešením pro hladké povrchy (například kryt obrazovky) je zakoupení specializovaných utěrek namočených v 70% izopropylalkoholu. Mezi vlastnosti alkoholu patří:

  • rychlé schnutí,
  • nezanechává šmouhy,
  • důkladné odstranění nečistot,
  • dezinfekce,
  • svěží vůně.

Čištění Macbooku krok za krokem

Začněte vypnutím notebooku a odpojením napájecího adaptéru od něj. Pomocí speciálních ubrousků nebo mírně navlhčeného hadříku bez prachu důkladně očistěte celý povrch (kryt) MacBooku a pečlivě se vyhněte všem otvorům (aby se dovnitř nedostala vlhkost).

Jak vyčistit obrazovku MacBooku? Úplně stejně. Dobře vysušeným, mírně navlhčeným hadříkem. Pokud jsou na displeji šmouhy, otisky prstů apod. použijte alkoholové ubrousky a znečištěná místa jemně otřete. Pokud máte speciální tekutinu na čištění monitorů, nikdy ji nestříkejte přímo na displej, protože by se čisticí prostředek mohl dostat dovnitř displeje (a následně jej trvale poškodit). Nezapomeňte používat čisticí prostředky na sklo nebo rozpouštědla (ani jiné dříve zmíněné tekutiny). Výše uvedená doporučení platí také pro obnovení lesku dotykového proužku a čtečky Touch ID. Postačí pouze minimální množství vody na hadříku.

Jak přistupovat k čištění klávesnice, myši a kabelůMacBooku? Nejdříve je třeba zajistit bezpečnost svou i svého zařízení, tj. odpojit je od elektrické zásuvky. Poté postupujte stejně jako při čištění ostatních částí MacBooku.

U vyměnitelných zařízení napájených bateriemi (např. myši) je vyjměte a chvíli počkejte, než je znovu nainstalujete. Myš Magic Mouse vyčistěte stlačeným vzduchem (v oblasti snímače), abyste obnovili přesnost.

Chcete-li vyčistit kabely, odpojte oba konce (od zdroje napájení a zařízení). S dalším postupem jste seznámeni. Pokud jsou na kabelu stále nečistoty, přidejte do vody minimum mýdla. Musíte jej celý otřít suchým hadříkem a nechat několik hodin zcela vyschnout. Dávejte pozor na vlhkost v blízkosti konektorů.

Jak vidíte - čištění Macbooku je jednoduché a levné. Vyžaduje jen péči a dobrý hadřík. Dobrá zpráva pro naše peněženky!

MacBook Pro MacBook Air

Čištění systému MacBooku. Jak postupovat při uvolňování místa na disku?

Kromě viditelného smetí, které se nachází v ikoně koše, se v MacBooku hromadí spousta odpadu (v systémových složkách), a to z nejrůznějších činností, aktivit. Ačkoli jsou neviditelné, zabírají spoustu místa a zpomalují systém.

Jak vyčistit disk MacBooku? Podívejte se, co můžete odstranit při čištění pevného disku MacBooku:

  • "zbytky" z programů,
  • Nepotřebné informace z mezipaměti,
  • Skryté soubory,
  • zbytky stažených souborů,
  • nevyžádané soubory z iTunes, e-maily, fotografie.

Zbavením se nevyžádané paměti nejen uvolníte paměť RAM a úložiště, ale také výrazně snížíte zátěž systému a optimalizujete jej.

Jak vyčistit MacBook - ruční čištění paměti

Vyrovnávací paměť systému, prohlížeče a aplikací obsahuje technická data vytvořená během běhu programu, systému nebo prohlížeče. Je to "zkratka", takže při příštím čištění MacBooku bude počítač provádět příkazy rychleji, něco efektivněji najde. Soubory v paměti se časem stávají zbytečnými:

  • přesměrovávají na staré verze stránek,
  • umožňují shromažďování souborů cookie a sledovacích modulů,
  • zabírají místo (což dále ovlivňuje výkon notebooku).

Mezipaměť jsou data, která Mac ukládá za účelem urychlení různých procesů.

Mezipaměť aplikací (neboli uživatelská mezipaměť), jsou data spojená s aplikacemi, hrami, obrázky, které používáte.

Systémová mezipaměť je to, co zajišťuje plynulý chod MacBooku - jsou to data vytvořená společností Apple pro systém macOS. Zde nedoporučujeme zahrávat si s mazáním, pokud nejste profesionál/profesionálka.

Nikdy nemažte celou paměť - některé soubory jsou potřebné pro běžný provoz notebooku. Rovněž neodstraňujte veškerou paměť spojenou s aplikacemi, zejména s těmi, které používáte.

Jak provést vyčištění tak, abyste o nic nepřišli? Začněte tím, že si pořídíte zálohu, abyste mohli MacBook obnovit do předchozího stavu, kdyby se něco pokazilo, a odstraňte pouze aplikace, které nepoužíváte.

Mezipaměť prohlížeče: Safari, Chrome, Firefox, Brave atd. - každá z nich má jiné nastavení a výčet všech by zabral spoustu místa. Tyto informace snadno najdete na Googlu. Nezapomeňte jednou za čas vymazat historii a soubory cookie a nezapomeňte, že po tomto úkonu budete znovu zadávat přihlašovací jména a hesla.

Vymazání mezipaměti Macu, formátování MacBooku, odstranění záloh, vymazání mezipaměti aplikací atd. - abyste o nic nepřišli a nesmazali soubory, které jsou pro chod MacBooku nezbytné, doporučujeme provést toto čištění striktně podle pokynů na www.support-apple.com nebo (ještě lépe) požádat kamaráda programátora/programátorku/IT specialistu či vyhledat vhodný servis. Vyplatí se poradit se s odborníky.

Na internetu lze také najít placené aplikace, které to provedou za vás.

Comments

Log in or register to post comments
mail-icon
Zapisując się na newsletter, akceptujesz naszą  Politykę Prywatności. Z odběru newsletteru se můžete kdykoli odhlásit.
Produkt přidán do oblíbených