Samsung nebo iPhone? Vyberte si svého šampiona

   10/27/2022 13:09:08
Samsung nebo iPhone? Vyberte si svého šampiona

Srovnávání iPhonu se Samsungem je poněkud kontroverzní záležitost. Zaprvé se jedná o dva zcela odlišné telefony a zadruhé stejně nikoho nepřesvědčíme o nadřazenosti modelů s označením X nad modely s označením Y. V tomto případě se jedná o dva zcela odlišné telefony. Obě značky mají své zaryté fanoušky i nesmiřitelné odpůrce.

Přesto "zvedneme hozenou rukavici" a pokusíme se plně popsat, čím se telefony obou společností vyznačují, čím se liší a v čem jsou si podobné. Samsung nebo iPhone? Poradíme vám, na co si dát pozor, aby výběr značky splnil všechna (nebo alespoň většinu) vašich očekávání.

iPhone nebo Samsung: souboj gigantů

Rozhodnutí o změně chytrého telefonu může být dlouho očekávané nebo překvapivé. Někdy se těšíte na okamžik, kdy vám vyprší smlouva, telefon se sám od sebe "rozbije", ušetříte nějaké peníze, jindy vám přístroj ukradnou nebo například "nepřežije" blízké setkání s podlahou. A když dojde na výběr nového, často nastává dilema.

Jsou tací, kteří sáhnou jen po určité značce a pak hledají model, který si mohou dovolit, a ti, kteří vůbec nevědí, co chtějí. Jsou také lidé, pro které není důležitá firma, ale jejich osobní preference z hlediska:

  • fotoaparátu,
  • designu,
  • softwaru,
  • dalších funkcí.

V takových situacích se vyplatí podívat se na telefony, které splňují dané požadavky, trochu podrobněji. Věnujte trochu času kontrole a porovnání modelů, abyste zjistili, zda kromě požadovaných funkcí jsou:

  • se snadno používají,
  • s velkou kapacitou baterie,
  • jsou vyrobeny z kvalitních materiálů,
  • dobře padnou do ruky a lze je ovládat jednou rukou atd.

Možná nakonec budete stát právě před takovou volbou - "iPhone nebo Samsung". Jak už to tak bývá, chytré telefony obou značek jsou ideální (z hlediska očekávání) a vám zbývá konečné rozhodnutí mezi nimi.

iPhone 14Samsung Galaxy S21

Co je lepší - iPhone nebo Samsung? Na co byste si měli dávat pozor zejména?

Začneme (zvráceně) vizuální stránkou, abychom se plynule zaměřili na působivé interiéry a schopnosti.

Design a kvalita provedení

Někdy si telefon kupujete spíše okem než rozumem. Líbí se vám konkrétní model, barvy, způsob uspořádání fotoaparátů natolik, že přimhouříte oči nad "nepříjemnostmi" souvisejícími s uživatelským komfortem (chyba). Buďte si jisti - u obou zmíněných značek nic takového nehrozí - vlajkové modely fungují perfektně.

Když držíte telefon v ruce, zkontrolujte, jak se vám drží v ruce a zda ve vás způsob jeho provedení nevzbuzuje podezření (na kvalitu). Povrch smartphonu by měl být vizuálně příjemný a příjemný na dotek, ale především robustní a vyrobený z kvalitních materiálů. Zvažte, kde telefon nejčastěji používáte a jaká rizika z toho plynou. Odolá pouzdro poškrábání, nárazům a pádům? Je smartphone vodotěsný?

Apple a Samsung se s touto výzvou vyrovnají. Obě značky se zaměřují na odolnost, kvalitní materiály, aniž by obětovaly estetiku. Telefony (i se skleněnými "zády"), si poradí s většinou prachu, částicemi nebo běžným každodenním používáním. A jsou také výjimečně krásné.

Vynikající technické specifikace

Co je na telefonu důležité? Rozhodně kapacita paměti RAM (a vnitřní paměti). "Papírově" je na tom lépe Samsung se svými osmijádrovými procesory a pomalu zaváděnou pamětí třídy DDR5 (dvakrát efektivnější než DDR4 od Applu, a tedy energeticky úspornější). Je však třeba si uvědomit, že procesory obou společností mají zcela odlišnou architekturu. Tolik tedy "na papíře", protože i přes nižší výpočetní výkon disponuje iPhone mnohem lepší optimalizací systému, založenou na vlastním prostředí iOS. Tímto způsobem se rozdíly mezi rychlostí a plynulostí obou značek prakticky vyrovnávají.

iOS nebo Android?

Plynule přejdeme k nesmírně důležitému bodu, kterým je operační systém. Zde začíná skutečný "boj" - nejde ani tak o výběr modelu, designu nebo počtu GB, ale o dilema "iOS, nebo Android?".

Ty si ceníte:

  • spolehlivost,
  • bezpečnost (včetně ochrany proti virům),
  • rychlejší řešení problémů a "záplatování děr" v systému,
  • soukromí, "zlatou klec" (aplikací z App Store a periferií)?

Lepší telefon než iPhone nenajdete. Pokud však dáváte přednost tzv:

  • obrovský výběr levných nebo bezplatných aplikací na Google Play,
  • úpravy a dokonalé přizpůsobení telefonu (při správných dovednostech),

bude praktičtější zvolit model Samsung se systémem Android.

Systém iOS je velmi intuitivní. Je to jednoduchý a pohodlný systém, zejména pro ty, kteří se méně vyznají v nových technologiích. Navíc je jednotný pro všechny telefony značky Apple - při změně telefonu se nemusíte učit používat nové rozhraní od začátku. Systém však uživatele značně omezuje - nelze jej upravovat a aplikace jsou dostupné pouze v oficiálním obchodě, což se projevuje i na jejich ceně. Pozitivní je, že systém je bezpečný - je mimořádně odolný vůči malwaru. Do fyzicky získaného zařízení se systémem iOS se také nelze nabourat.

Android naopak úpravy umožňuje. I když není tak intuitivní jako iOS, funguje dobře pro trochu pokročilejší uživatele. Kromě toho jsou aplikace pro telefony se systémem Android obecně levnější a možnost instalovat je z externích zdrojů (pozor na viry!) poskytuje uživatelům větší výběr. Protože se jedná o běžný systém v zařízeních mnoha výrobců, bude se s ním lépe manipulovat například při přenosu dat do počítače se systémem Windows nebo Linux.

Který má lepší fotoaparát - iPhone nebo Samsung?

Pokud stojíte před volbou mezi těmito značkami - klíčovým hlediskem bude kvalita fotoaparátu. Určit, který smartphone má lepší fotoaparát, může být často obtížné.

Telefony iPhone jsou proslulé svou vysokou kvalitou fotografií. Díky jednoduché konstrukci fotoaparátu jsou tyto telefony schopny pořizovat skvělé fotografie, přestože mají mnohem méně megapixelů (Mp) než ostatní zařízení. To však ztěžuje porovnávání.

Nejlepší způsob, jak určit, co má lepší fotoaparát, zda Samsung nebo iPhone, je porovnat konkrétní modely. Zde se však nemůžete spoléhat pouze na megapixely - měli byste se zaměřit také na počet objektivů a jejich kvalitu. Dobré je také porovnat fotografie pořízené oběma smartphony. Vzhledem k rozdílům v kvalitě fotoaparátu mezi iPhonem a zařízeními jiných výrobců nelze jen na základě specifikací určit, který telefon má lepší fotoaparát, ale naprostá většina zařízení Apple bude patřit mezi iPhony s dobrým fotoaparátem.

Co má iPhone, co jiné telefony nemají?

Vlastností, která iPhony odlišuje od Samsungů, je kompatibilita s celým prostředím iOS. iPhone se momentálně spáruje s MacBookem, iMacem nebo iPadem. Pokud vlastníte nějaké další zařízení Apple, iPhone se zdá být přirozenou volbou - koneckonců možnost rychlého a efektivního přenosu dat mezi zařízeními je vždy výhodou.

Navíc, jak jsme zmínili v našem popisu systému iOS - pokud vás zajímá, co má iPhone, co jiné telefony nemají: je to stoprocentní bezpečnost. Do telefonů Apple se prakticky nelze nabourat. To znamená, že i když zařízení ztratíte nebo vám ho někdo ukradne, pachatel se k vašim datům nedostane.

iPhone 12 Pro MaxSamsung Galaxy S20 Ultra

Nejlepší modely Apple iPhone

Pokud se poohlížíte po nejlepších modelech Apple iPhone, rozhodně stojí za pozornost řada 14 - jedná se o nejnovější vlajkové lodě výrobce, které debutovaly v roce 2022.

Pokud však hledáte cenově výhodnější variantu, například telefon za 700 Kč nebo iPhone za 1 000 Kč, pak se rozhodně vyplatí podívat se na iPhone řady 7 a 8. Tyto telefony jsou skvělými zařízeními zejména pro nejmenší nebo seniory - iPhone pro děti je levný a zároveň snadno použitelný.

Nejlepší modely Samsung

Pokud jde o Samsung, vyplatí se zvolit také vlajkovou loď - Samsung Galaxy S22. Stojí za zmínku, že při výběru nejlepších modelů Samsung se nutně nevyplatí investovat do prémiové verze - není o mnoho lepší než běžný model.

Pokud jste se při zvažování, který iPhone nebo Samsung zvolit, rozhodli pro druhý jmenovaný, ale máte omezené finanční prostředky, nebo hledáte smartphone pro své dítě, máme pro vás také ekonomickou variantu. Samsung Galaxy A40 bude skvělou volbou pro méně náročné uživatele. Kombinuje dobrou kvalitu provedení s nízkou cenou, a je tak vynikajícím zařízením v rozpočtovém segmentu.

Samsung nebo iPhone - názory na výhody a nevýhody obou značek

Začněme s iPhony. Jakých funkcí si u této značky ceníme?

  • Plná kompatibilita (interoperabilita) mezi zařízeními z prostředí iOS,
  • efektivita přenosu dat,
  • intuitivní a uživatelsky přívětivé rozhraní,
  • vysoký výkon, rychlost a plynulost (žádné zadrhávání),
  • praktické aktualizace,
  • pozornost věnovaná soukromí uživatelů,
  • fantastický, minimalistický design (spojený s luxusem),
  • vynikající kvalita fotoaparátu,
  • špičkový displej OLED,
  • zavedení technologických inovací.

A jaké jsou nevýhody iPhonu?

  • "Strnulost" systému iOS (žádná možnost změny nastavení nebo personalizace),
  • drahé příslušenství (bez možnosti výměny),
  • aplikace pouze z App Store (často mnohem dražší než ty z Google Play),
  • vysoká cena, která trvá dlouho,
  • chybějící slot na kartu microSD.

Čas pro Samsung a jeho výhody. Mezi ně patří především:

  • rozmanitá nabídka (včetně ceny),
  • vynikající výkon fotoaparátu,
  • možnost přizpůsobení (otevřený zdrojový kód systému Android umožňuje libovolné nastavení a změnu uspořádání obsahu),
  • kvalita provedení,
  • velmi vysoký výkon, obrovské množství aplikací,
  • inovace (Samsung Flip a Fold - skládací telefony s působivými specifikacemi),
  • obnovovací frekvence 120 Hz (u nejnovějších vlajkových modelů),
  • špičkový displej AMOLED,
  • vlajkové lodě mají minimálně 128 GB vestavěné interní paměti.

Když už víte o výhodách, jaké nevýhody má Samsung?

  • Systém Android, který je méně bezpečný a chrání soukromí,
  • se nepoučí ze svých chyb.

Jak vidíte, vše má své klady a zápory, takže se musíte rozhodnout, který telefon je lepší - Samsung nebo iPhone - řídit se tzv. pracovním postupem (tj. komfortem používání). Vše záleží na osobních preferencích, protože v této hře není vítěz. Vítězem jste vy sami tím, že se rozhodnete pro jednu z obou společností.

Comments

Log in or register to post comments
mail-icon
Zapisując się na newsletter, akceptujesz naszą  Politykę Prywatności. Z odběru newsletteru se můžete kdykoli odhlásit.
Produkt přidán do oblíbených