Premiéra iPhone 15. Chystá se revoluce?

   08/17/2023 11:11:25
Premiéra iPhone 15. Chystá se revoluce?

Všemi fanoušky tolik očekávané uvedení iPhonu 15 na trh je za rohem. Podle předpovědí by měl být smartphone na trhu již v září tohoto roku. Bude se však jednat o revoluci, nebo stejně jako v případě iPhone 11 vs. iPhone 12 uživatelé nejnovějšího modelu nepocítí velký rozdíl oproti jeho předchůdci? V tomto článku probereme vše, co již víme o iPhonu 15. Pokud se na novou vlajkovou loď od Applu těšíte, určitě čtěte dál!

Oznámení iPhone 15 - datum vydání

Vezměme si nejprve plánované datum vydání. Podle toho, co o iPhonu 15 víme, by k uvedení na trh mělo dojít v polovině září. Některé zdroje (např. anglicky píšící Barron's) však předpovídají, že může dojít ke zpoždění. V takovém případě bude nejnovější smartphone od společnosti Apple pravděpodobně uveden na trh v říjnu.

Stejně jako u starších modelů bude iPhone 15 možné zakoupit ve 4 variantách:

  • iPhone 15
  • iPhone 15 Plus
  • iPhone 15 Pro
  • iPhone 15 Ultra/Pro Max

Jak bude iPhone 15 vypadat?

Podle oznámení a úniků informací se vzhled nejnovějšího iPhonu může oproti starším modelům výrazně změnit. Níže rozebíráme hlavní změny v tom, jak bude iPhone 15 vypadat:

  • Hrany - Podle zpráv přinese uvedení iPhonu 15 dvě klíčové inovace v designu samotných hran. Zaprvé mají být zaoblené, což smartphonu dodá štíhlejší tvar. Za druhé budou nejnovější modely vybaveny extrémně tenkým rámečkem kolem obrazovky - údajně nejtenčím, jaký byl dosud k vidění.
  • Porty - Dalším prvkem, který stojí za zmínku, je port USB-C. Zatímco toto řešení se již používá u jiných zařízení od Applu (například MacBooků Pro), jeho zavedení u iPhonu 15 je naprostou novinkou.
  • Fotoaparát - Jedna z pověstí o tom, jak bude nový iPhone 15 vypadat, zmiňuje drobné změny fotoaparátu. Objektivy prý nebudou tolik vystupovat jako u předchozích modelů, což by uživatele jistě potěšilo, nebýt jedné nevýhody - ostrůvek fotoaparátu má být větší. Zda se jedná o pozitivní, nebo negativní změnu, se pravděpodobně dozvíme až po uvedení na trh.
  • Akční tlačítko - Zajímavým doplňkem, a to jak z hlediska vzhledu, tak funkčnosti, je zařazení "akčního" tlačítka, známého například z Apple Watch Ultra. Nebude však standardní - očekává se, že tímto tlačítkem bude vybaven pouze iPhone 15 Pro a Pro Max.

Co je nového na iPhonu 15 - specifikace

Pokud jde o specifikace, je nesmírně obtížné poznat, co je a co není pravda. Mnoho úniků informací o tom, jak bude iPhone 15 vypadat z hlediska specifikací, bylo rychle vyvráceno u zdroje. To však nutně neznamená, že se nemýlily. Koneckonců za popřením takových informací může stát například činnost právního oddělení společnosti Apple. Níže proto uvádíme seznam informací, které se o specifikacích iPhonu 15 objevily během několika posledních měsíců. Upozorňujeme, že ne všechny se mohou ukázat jako přesné.

  • Nový typ baterie - Jedním z nejvíce elektrizujících, ale rychle popřených úniků byla zpráva o skládané baterii. Jednalo by se o převratnou změnu s velkými výhodami pro uživatele - tento typ baterie je o 10 % účinnější než standardní baterie stejné velikosti.
  • Procesorový čip - Jak se očekávalo, vydání iPhonu 15 k nám přijde s novým čipem - A17. Stejně jako v případě iPhonu 14 budou nejnovějším čipem vybaveny pouze modely Pro a Pro Max. To však neznamená, že základní modely budou silně znevýhodněny - očekává se, že budou mít čip A16, který je o řadu novější než základní smartphony řady 14.
  • Displej - Každý, kdo se někdy zapojil do debaty o systému iOS nebo Android, ví, že jedním z argumentů zastánců druhého systému je funkce chytrého displeje, která je k dispozici u stojánku Google Pixel. Ne však na dlouho. Podle očekávání mají tuto funkci umožňovat i nejnovější smartphony (ale i tablety) od společnosti Apple.

Co víme o iPhonu 15 - cena

Nakonec nám zbývá probrat poslední aspekt týkající se iPhonu 15 - cenu. Podle úniků informací bychom měli v den uvedení na trh očekávat následující ceny:

  • iPhone 15 - 899 USD (přibližně 3 650 Kč)
  • iPhone 15 Plus - 999 USD (přibližně 4050 Kč)
  • iPhone 15 Pro - 1199 USD (přibližně 4880 Kč)
  • iPhone 15 Pro Max/Ultra - 1299 USD (přibližně 5290 PLN)

Ceny ve zlotých přepočtené podle směnného kurzu platného ke dni 03.08.2023.

Upozorňujeme však, že se nemusí jednat o konečné ceny telefonu iPhone 15 v Polsku. V minulosti se mnohokrát stalo, že modely prodávané u nás byly jednoduše dražší než modely distribuované v USA (rozdíl mohl dosáhnout i 800 PLN!). Pokud tedy plánujete nákup nejnovějšího telefonu Apple v den premiéry, vyhraďte si o něco více peněz.

Už víte, co je nového v iPhonu 15. Nejnovější model vás nepřesvědčil? Pak si vyberte nějaký starší! Pokud stojíte před volbou mezi iPhonem 12 nebo 13 - náš článek vám vše vysvětlí!

Comments

Log in or register to post comments
mail-icon
Zapisując się na newsletter, akceptujesz naszą  Politykę Prywatności. Z odběru newsletteru se můžete kdykoli odhlásit.
Produkt přidán do oblíbených